Hoppa till innehåll

Tanka HVO

Dieselbilens koldioxidutsläpp blir lägre med förnybar diesel.

Enligt lagen om reduktionsplikt måste förnybar diesel – HVO och FAME – blandas in i all diesel. Men dieselmotorer kan också köras på 100 procent HVO 100 (HVO100) vilket kan minska koldioxidutsläppen med över 80 procent. Många lastbil- och personbilstillverkare samt tillverkare av entreprenadmaskiner har godkänt sina fordon för att köras på HVO 100.

Vilka bilar kan tanka HVO100?

I miljöfordon.ses sökfunktion kan du söka efter personbilar som är godkända för HVO100.

Gör så här: Välj "alla" under rubriken Miljödefinition och välj "alla" under rubriken Modellstatus så kommer diesel/HVO-bilarna fram som möjligt val under bränsle. OBS! Det finns fler godkända bilar än de som visas upp på miljöfordon.se. Men vissa modeller kommer inte med för att de inte klarar de utsläppskrav som gäller på miljöfordon.se.

www.bytbränsle.se (extern länk) kan du se om din bil kan tanka HVO100. Slå in registreringsnumret så får du svar om din bil.

Bil Sweden har också en lista över bilmodeller som kan tanka HVO100.

HVO och FAME tillverkas av förnybara råvaror

HVO kan tillverkas av både vegetabiliska oljor och animaliska fetter. De vanligaste råvarorna till den HVO som säljs i Sverige är slaktavfall och PFAD (en biprodukt från palmoljeproduktion) men även tallolja, palmolja, teknisk majsolja (en restprodukt från etanoltillverkning) och rapsolja.*

Palmoljan är certifierad enligt EUs regler för förnybara drivmedel. Detta regelverk gör att högre krav på hållbarhet ställs på palmolja som går till drivmedel än palmolja som används till exempelvis mat och hygienprodukter.

Den vanligaste varianten av FAME är RME som baseras på rapsolja. Upp till 7 procent FAME får blandas in i diesel enligt de kvalitetskrav som finns.

Halten av lokala luftföroreningar densamma

Utsläppen som påverkar gatumiljön: kväveoxid och partiklar, är desamma vid förbränning av förnybar diesel som vid förbränning av fossil diesel.

Välj 100 % HVO för klimatnytta

Reduktionsplikten är en genomsnittlig reduktion av koldioxidutsläpp från de drivmedel som säljs i hela Sverige under ett år. Här räknas olika HVO-blandningar in. Det är endast höginblandad HVO100 som räknas utanför reduktionsplikten. Det vill säga ger en klimatnytta som är större än den som fås genom reduktionsplikten. Välj därför att tanka HVO100 för att göra nytta för klimatet. 

Hitta tankställen

Hitta tankställen för HVO100 på Drivmedla (extern länk)

 

* Källa HVO, hydrogenated vegetable oil, SPBIs hemsida

Senast uppdaterad 2023-11-24