Så fungerar gaslastbil
Att köra en gaslastbil känns inte annorlunda mot att köra en diesellastbil, motoreffekten är nästan densamma.
Gaslastbilar har idag ingen större räckvidds begränsning som tidigare och det går att specificera lastbilen med räckvidd upp mot 1000 km.
Biogasinnehållet i svensk fordonsgas ligger på runt 90 procent och har dessutom låga partikelutsläpp vilket minskar de skadliga hälsoeffekterna.
Gaslastbilar har en gas tank och kan bara tankas med ett bränsle, fordonsgas. Gaslastbilar finns att köpa både som lätta och tunga lastbilar.
Gasen till lastbilarna kan antingen vara flytande: LNG (fossil) /LBG (förnybar) eller i gasform CNG (fossil) / CBG (förnybar). Tunga lastbilar över 3,5 ton finns att beställa med tankar för endera flytande eller gasformig gas. Det finns tillverkare som erbjuder en kombination av bägge typerna av fordonsgas. Lätta lastbilar under 3,5 ton finns för närvarande endast med tankar för fordonsgas som är i gasform.
Det finns två typer av motorteknik som kan användas i en gaslastbil: Det kan vara en motor med tändstift (ottoteknik) eller så har motorn dieselteknik. Då behövs en liten tillsats av diesel eller HVO i gasen som tändförbättrare.