Hoppa till innehåll

Typer av lastcyklar

Det finns många olika typer av lastcyklar med vitt skilda köregenskaper, lastkapaciteter och prisklasser.

Jämfört med bilvärlden erbjuder lastcykelvärlden en ännu större variation av typer, på gott och ont. Fördelen är att det finns mycket att välja på och goda möjligheter att hitta något som passar individens behov och önskemål. Nackdelen är att det blir något av en djungel för den som just börjat intressera sig för lastcyklar och ganska snabbt vill skaffa sig en cykel.

Viktiga val

Vilken typ av lastcykel man i slutänden väljer handlar för många om vilka köregenskaper man föredrar. Därför är det viktigt att den som ska använda en lastcykel har möjlighet att påverka valet, något att tänka på för den som ska köpa in cyklar till offentlig verksamhet till exempel.

Det största valet när det gäller köregenskaper står mellan två eller flera hjul. Två hjul ger i regel högre fart och mer igenkännbara köregenskaper, medan fler hjul i regel ger större lastförmåga och minskad risk för omkullkörningar på grund av dåligt underlag. På senare tid har det även kommit cyklar med fler än två hjul som kan luta i kurvorna, och får sägas ha en mix av tvåhjulingens och flerhjulingens egenskaper.

Det andra valet när det gäller olika köregenskaper står mellan körställning. Framåtlutat, upprätt eller tillbakalutat? Vilken typ av cyklist är du?

Provkör först

Provkörning är det enda sättet att skaffa sig en god uppfattning om köregenskaperna! Passa på att prova många cyklar när det arrangeras lastcykelmässa eller lastcykelträffar. I Facebookgruppen “Cykla med lastcykel” kan du få reda på när nästa träff är.

Utöver köregenskaper och lastförmåga är bredd och vikt egenskaper som kan vara lite extra viktiga att hålla koll på. Om cykeln ska rulla mycket på smala cykelbanor eller landsvägar med mycket trafik och smal vägren kan det vara bra att välja en inte alltför bred lastcykel. Vid kuperad terräng kommer en lättare cykel vara särskilt uppskattad.

Tvåhjuling med förlängd bakre ramdel (longtail)

Tack vare sin förlängda bakdel kan den lasta tungt i sidoväskor utan att bli instabil. Köregenskaper som inte skiljer sig så mycket från vanlig tvåhjuling.

Cykel med cykelväskor på pakethållaren

Exempel: Yuba Mundo

 

Tvåhjuling med lastutrymme ovanför framhjul

Köregenskaper som hamnar nära en vanlig cykel, trots rejält ökad lastförmåga. Ger god uppsikt över lasten och en bekväm lasthöjd.

Röd cykel med lastflak framför styret

Exempel: Omnium Cargo

 

Tvåhjuling med lågt lastutrymme bakom framhjul

Med lägsta möjliga tyngdpunkt på lasten får denna tvåhjuling goda köregenskaper vid tung last, och med god uppsikt över lasten.

Vit cykel med låda framför styret

Exempel: Urban Arrow

 

Tvåhjuling med lågt lastutrymme framför bakhjul

Låg tyngdpunkt på lasten ger goda köregenskaper, och lådan borgar för enkel lastning av smågods.

Svart cykel med lastutrymme framför bakhjulet

Trehjuling med svängande låda

Klassisk lastcykelkonstruktion med god lastförmåga som erbjuds av många tillverkare i många varianter.

Trehjuling med låda fram

Exempel: Christiania

 

Trehjuling med två svängande framhjul

På denna trehjuling svänger hjulen istället för hela lådan, vilket betyder något mindre låda men också enklare köregenskaper. De främre hjulaxlarna kan placeras ovanför lådans lägsta punkt, vilket ger extra låg tyngdpunkt på lasten.

Trehjuling med låda fram

Exempel: Nihola


Trehjuling med ett svängande bakhjul

Stor låda, och tack vare sitt svängande bakhjul vänder den på en femöring.

Trehjulig lastcykel med låda fram

Exempel: Bellabike

 

Trehjulig lastcykel med låda bak

Exempel: Radkutsche Musketier


Trehjuling, lutande

En kombination av tvåhjulingens sportiga köregenskaper och trehjulingens stabilitet.

Lutande lastcykel med låda fram

Exempel: Butchers & Bicycles mk1


Fyrhjuling med säte

Fyra hjul och och låg tyngdpunkt hos föraren ger möjlighet att placera hjulen under lasten, vilket ger stor lastförmåga på så liten bredd som möjligt (samma princip som hos lastbilar). Hög sittkomfort med säte samt bekväm lasthöjd.

Fyrhjulig cykel med lastlåda

Den vanligaste konstruktionen för lastcyklar med stor lastkapacitet, för professionella tillämpningar. Liten vändradie. Finns också i nättare varianter, då i första hand riktad till personer som behöver en stabilare cykel än en tvåhjuling.

Senast uppdaterad 2018-05-29