Hoppa till innehåll

Konvertera bilen till etanol eller gas

Bensinfordon kan efterkonverteras för drift på E85 eller fordonsgas med hjälp av konverteringssatser. Konverterade fordon måste dock genomgå en ny registreringsbesiktning.

Konvertering till etanoldrift

Den enklaste och säkraste metoden för etanolkonvertering är att använda en typgodkänd konverteringssats och montera eller låta montera denna enligt installationsanvisningarna. Om en typgodkänd konverteringssats har använts kan bilen klassas som miljöbil efter konverteringen.

Observera att bilens motor och bränslesystem kan behöva anpassas. Kontrollera med tillverkaren att bilens ursprungliga material och komponenter klarar det nya bränslets egenskaper eller vad som krävs för att ställa om bilen. Kolla också att eventuella motorgarantier förutom avgaskrav (där garantierna tas över av konverteringsföretaget) gäller även efter eventuell konvertering.

Konvertering till gasdrift

När man konverterar ett fordon till gasdrift monteras en eller flera gastankar in i bilen och motorns elektronik anpassas för att klara både biogas och bensin. Tankarna för gas installeras i regel i bagageutrymmet. I vissa fall kan golvet i bagageutrymmet behöva höjas något för att tankarna ska få plats.

Vid konverteringen installeras ett elektroniskt styrt gassystem. Systemet kan installeras i alla fordon som har ett sekventionellt insprutningssystem. Gasen sprutas direkt in i insugsröret via injektorer. Timingen av gasinsprutningen styrs genom att utnyttja data från fordonets original styrenhet för bränsleinsprutningen.

Här finns information om efterkonvertering av bensinbil till gasdrift. (extern länk)

Senast uppdaterad 2020-09-21