Hoppa till innehåll

Vad är en miljöbil?

På miljöfordon.se går det att söka fordon som uppfyller olika miljöbilsdefinitioner och upphandlingskrav. Här visas bilar som är upp till fem år gamla på sidan. Därför finns även så gamla miljöbilsdefinitioner med som sökalternativ på sidan.

Statliga miljöbilar

Ny definition från 1 juni 2024:

Statliga myndigheter ska vid inköp och leasing av personbilar och lätta lastbilar samt vid upphandling av bilhyra och taxiresor välja miljöbilar. Definitionen av vad som räknas som miljöbil kommer att förändras i tre steg fram till 2030. En miljöbil får:

1 juni 2024 – 31 december 2025 
a) släppa ut högst 50 gram koldioxid per kilometer och mindre än 80 procent av de tillämpliga utsläppsgränserna för luftföroreningar vid verklig körning (RDE) eller
b) drivas med fordonsgas

1 januari 2026 – 31 december 2029
a) släppa ut 0 g gram koldioxid per kilometer eller
b) drivas med fordonsgas

1 januari 2030 –
får släppa ut 0 g gram koldioxid per kilometer

Kriterium a) som gäller under perioden 1 juni 2024 –31 december 2025 överensstämmer med EU:s definition på ”rena fordon” som finns i Clean Vehicles Directive. På miljöfordon.se går det att söka fram vilka fordon som klarar kraven på "ren bil".

Sök ren bil

Sök gasfordon

Läs mer om Clean Vehicles Directive

Skatteverkets definition för nedsatt förmånsvärde

Att ha en miljöbil som förmånsbeskattad tjänstebil ger rabatt på förmånsvärdet. Förmånsvärdet sätts ned enligt en schablon. Schablonbeloppet som ska användas vid nedsättningen är:

  • Elbilar och vätgasbilar 350 000 kronor
  • Laddhybrider 140 000 kronor
  • Gasbilar 100 000 kronor

Nedsättningsbeloppet får dock inte överstiga 50 procent av bilens nypris.

Förmånsvärdet för elhybrider och etanoldrivna bilar utgår från nybilspriset utan nedsättning.

Mer info om bilförmån för miljöbil hos Skatteverket (extern länk)

Ej malus

Alla bilar betalar fordonsskatt oavsett utsläpp. Bilar som släpper ut 75 gram koldioxid eller mer per kilometer  (gäller bilar som tagits i bruk den 1 juni 2022 eller senare) får dessutom en malus, det vill säga förhöjd fordonsskatt, under tre år. Etanol- och gasdrivna fordon är undantagna från den förhöjda skatten oavsett utsläpp. 

Läs mer om den förhöjda fordonsskatten hos Transportstyrelsen (extern länk)

Euroklass och miljözon

Det finns också krav på fordon för att de ska uppfylla olika Euroklasser. Dessa används ofta som krav i upphandling och reglerar även vilka fordon som får köra i olika miljözoner. 

Läs mer om Euroklass och miljözon

Senast uppdaterad 2024-06-04