Hoppa till innehåll

Premie till eldriven lätt lastbil

Företag, kommuner och regioner som ska köpa en ny eldriven lätt lastbil kan söka klimatpremie. Ansök om stödet först – beställ fordonet sedan.

Stödet ges till fordon som är registrerat som lastbil i Transportstyrelsens vägtrafikregister, väger max 3,5 ton och drivs enbart av el eller el från vätgasdrivna bränsleceller.

Beloppet baseras på prisskillnaden mellan den lätta ellastbilen och närmast jämförbara fordon. Det går som mest att få 30 procent av mellanskillnaden, men högst 50 000 kronor per fordon. (Stödet räknas inte in i de begränsningar för statliga stöd som gäller inom EU.)

Stödet kommer att minska med tiden. Från och med 1 januari 2025 ska det fortfarande vara som mest 30 procent av mellanskillnaden som gäller, men maxbeloppet sänks till 40 000 kronor. 1 juli 2025 sänks det till 30 000 kronor och 1 oktober 2025 tas det bort helt.

Sök så här

Ansökan om premien ska skickas till Energimyndigheten innan fordonet beställs.

Den är den ska stå som ägare för fordonet i vägtrafikregistret som ansöker om stödet. Gäller ansökan en leasad lätt lastbil är det leasingbolaget som gör ansökningen.

Bonusen betalas ut sex månader efter att fordonet registrerats i  Transportstyrelsens vägtrafikregister.

Läs mer om klimatpremien för lätta lastbilar hos Energimyndigheten (extern länk)

 

Senast uppdaterad 2024-02-13