Hoppa till innehåll

Etanolbil

Etanolbilar fungerar precis som vanliga bensinbilar. De kan köras på både E85 och bensin. Motorn klarar av valfri blandning mellan bensin och E85 och anpassar sig till den blandning som för tillfället finns i bränsletanken utan att föraren behöver göra något särskilt.

Tätare serviceintervall med etanolbilar

Etanol smörjer motorn sämre än bensin. Därför bör du byta olja och filter med tätare intervall på en etanolbil. Tidigare upplevde bilägare vissa problem med kallstarter under vinterhalvåret, detta är inte ett problem numera då bränslebolagen numera höjt bensinhalten i vinteretanolen. Med denna blandning klarar etanolbilarna att starta ända ner till 25 minusgrader.

Använd motorvärmaren

Det är naturligtvis alltid fördelaktigt att använda motorvärmare. Gärna redan då temperaturen sjunker under 10 plusgrader. En motorvärmare gör att du sparar bränsle och dessutom minskar du utsläppen av hälsoskadliga ämnen som annars kan bli stora vid kallstart. Etanolbilar har inbyggd motorvärmare så allt som behövs är ett eluttag.

E85

Drivmedlet till etanolbilarna kallas E85 och består på sommaren av 85 procent etanol och 15 procent bensin. Bensinen blandas i för att förbättra smörj- och startegenskaper. På vintern höjs bensinhalten till 25 procent för att underlätta kallstart i minusgrader.

Läs mer om att tanka etanol

Aktuella modeller av etanolbilar

Senast uppdaterad 2022-06-02