Hoppa till innehåll

Tanka HVO

Dieselbilens koldioxidutsläpp blir lägre med förnybar diesel.

Enligt lagen om reduktionsplikt måste förnybar diesel – HVO och FAME – blandas in i all diesel. 

Dieselmotorer kan också köras på 100 procent HVO 100 vilket kan minska koldioxidutsläppen med över 80 procent. Många lastbil- och personbilstillverkare samt tillverkare av entreprenadmaskiner har godkänt sina fordon för att köras på HVO 100.

Vilka bilar kan tanka HVO100?

I miljöfordon.ses sökfunktion kan du söka efter personbilar som är godkända för HVO100. Välj alla under miljödefinition och alla under modellstatus så kommer diesel/HVO-bilarna fram som möjligt val under bränsle. OBS! Det finns fler godkända bilar än de som visas upp på miljöfordon.se. Men vissa modeller kommer inte med för att de inte klarar de utsläppskrav som gäller på miljöfordon.se.

www.bytbränsle.se (extern länk) kan du se om din nuvarande bil kan tanka HVO. Slå in registreringsnumret så får du svar om din bil.

Bil Sweden har också en lista över bilmodeller som kan tanka HVO100.

HVO och FAME tillverkas av förnybara råvaror

HVO kan tillverkas av både vegetabiliska oljor och animaliska fetter. De vanligaste råvarorna till den HVO som säljs i Sverige är slaktavfall och PFAD (en biprodukt från palmoljeproduktion) men även tallolja, palmolja, teknisk majsolja (en restprodukt från etanoltillverkning) och rapsolja.*

Palmoljan är certifierad enligt EUs regler för förnybara drivmedel. Detta regelverk gör att högre krav på hållbarhet ställs på palmolja som går till drivmedel än palmolja som används till exempelvis mat och hygienprodukter.

Den vanligaste varianten av FAME är RME som baseras på rapsolja. Upp till 7 procent FAME får blandas in i diesel enligt de kvalitetskrav som finns.

Utsläppen som påverkar gatumiljön: kväveoxid och partiklar, är desamma vid förbränning av förnybar diesel som vid förbränning av fossil diesel.

Reduktionsplikten jämnar ut mängden förnybar diesel som blandas in över landet så att genomsnittet blir den koldioxidreduktion som är bestämd för det innevarande året. Det vill säga om det tankas diesel med högre andel förnybart i en pump så kompenseras det med lägre inblandning på annan plats. 

För det ska göra nytta för klimatet att du väljer att tanka HVO måste du tanka HVO100. Den 100 procentiga HVO:n räknas inte in i reduktionsplikten. 

Hitta tankställen med HVO 100

På drivmedelsförsäljarnas hemsidor finns mer information om var du kan tanka HVO 100. Det finns en app som heter Tanka Grönt som visar alla tankställen för förnybara drivmedel i Sverige. Här går det att hitta tankställen som säljer HVO100.

Tanka grönt (extern länk)

 

* Källa HVO, hydrogenated vegetable oil, SPBIs hemsida

Senast uppdaterad 2022-10-28