Hoppa till innehåll

Ladda elbil

En elbil måste kunna ladda sina batterier. Hur ofta beror på körmönster och bilmodellens räckvidd.

Den bästa laddplatsen är elbilens ordinarie parkeringsplats. Det tar cirka 8–12 timmar att ladda ett elbilsbatteri med vanlig hushållsel. Vissa elbilar kan också snabbladdas i särskilda snabbladdningsstationer, med högre spänning och strömstyrka, på cirka 20 minuter.

En säker och snabb laddning får man om man installerar en laddstation i form av väggmonterade laddbox eller fristående laddstolpe. Enklast och billigast är en laddbox på väggen i ett garage. Laddstolpar utomhus kräver nedgrävda kablar och blir dyrare ju längre bort de står från strömkällan.

Bilen kan laddas med hushållsel i ett jordat utomhusuttag (230 V och 10A), enligt samma princip som när man kopplar in en motorvärmare. Men det är mycket viktigt att elinstallationen först kontrolleras ordentligt av en elektriker för att se att kablar och kontakter klarar av en hög belastning under en längre tid, det vill säga tiden det tar för en normalladdning. Annars kan det finnas det risk för brand.

Fakta om laddning och laddbara fordon (extern länk)

Checklista för att skaffa laddstation för elbil (extern länk)

Råd och tips för bostadsrättsföreningar om att skaffa laddplats (extern länk)

Råd och tips för småhusägare som vill installera laddplats (extern länk)

Publika laddare och snabbladdare

Snabbladdare gör att det går att resa längre sträckor med elbil. De har större kraft och kan ladda ett batteri på mindre än en halvtimme. Ett nät av snabbladdare byggs nu ut. Många snabbladdare finns vid snabbmatsrestauranger och drivmedelsstationer.

Karta över laddplatser (extern länk)

I appen Tanka grönt listas också alla publika laddplatser i Sverige.

Tanka grönt (extern länk)

Se Energimyndighetens filmer på Youtube

Det finns många frågor och uppfattningar om elbilsladdning. Men vad är myt och vad är sant? Se Energimyndighetens filmer (externa länkar):

 

Senast uppdaterad 2022-04-25