Hoppa till innehåll

Miljöbästa bil 2021

Gröna bilister utser varje år miljöbästa bil. I år föll valet på Skoda Enyaq med det mindre batteriet.

Gröna bilisters jury motiverar valet av Skoda Enyaq till årets miljöbästa bil med att modellen visar att:

"elbilen inte längre är en uppoffring och att den som tidigare avvisat eldrift får tänka om. Här finns stora utrymmen och hög komfort, möjligheten att dra tunga lass, rejäl räckvidd och möjlighet till bra snabbladdning. Säkerheten är på topp och prislappen är rimlig. Enyaq har en mycket god totalekonomi —långt bättre än för likvärdiga alternativ med förbränningsmotor. Bilen passar lika bra för företag, kommuner som för en aktiv familj och finns även i fyrhjulsdrivna utföranden. Vi förutspår att Miljöbästa Bil 2021 Skoda Enyaq blir en riktig Sverigefavorit."

Övriga finalister var: Hyundai Ioniq electric, Hyundai Kona electric, Kia e-Niro, Peugeot e-Traveller, Tesla Model 3, VW ID.4 med det mindre batteriet

Det är inte bara bilkörningen som påverkar klimat och miljö utan även tillverkningen av bilen. Därför har Gröna bilister också en tävlingskategori som tar hänsyn till livscykelanalys och transparens. De flesta tillverkarna redovisar inte detta men bland de som gör detta valdes Polestar ut till vinnare.

Juryns motivering var att:

"Polestar är det enda bilmärket som publicerar ambitiösa livscykelanalyser av alla sina elbilsmodeller och låter transparens om biltillverkningen vara en bärande del i sin marknadsföring. De uppmuntrar bättre spårbarhet i leveranskedjan för att förhindra rovdrift på människor och miljö vid utvinning av råvaror till batterier och elmotorer. De påtalar bristen på öppenhet i branschen och utmanar andra biltillverkare att bli mer transparenta. Polestar är en sann föregångare – just en sådan bilindustrin behöver i detta kritiska skede när elektrifieringen tar fart."

Övriga finalister: Volvo Cars, Volkswagen

Mer om de olika miljöbilarna finns under 

Senast uppdaterad 2021-09-24