Hoppa till innehåll

Kia e-Niro och Tesla Model 3 har utsetts till Miljöbästa bilar 2019

En expertjury har utsett Kia e-Niro till det bästa valet för privatbilisten och Tesla Model 3 till det bästa valet för företaget. Audi och Renault fick hedersomnämnande för föredömlig livscykelanalys.

Utmärkelsen Miljöbästa Bil 2019 arrangeras av Gröna Bilister. De har nominerat 45 bilmodeller som ett bra val för den miljömedvetne bilköparen med utgångspunkten att bilarna är: fossiloberoende, energieffektiva och säkra. 

Bland dessa bilar har en expertjury som består av sex av Sveriges främsta experter på miljöbilar valt ut sina favoriter.

Juryn delade ut poäng i två tävlingsklasser: Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi och Bästa valet för företaget. 

Pris delades också ut till biltillverkare som kommit långt i arbetet med livscykelanalyser av fordon och med att förbättra hållbarheten i produktionen.

Miljöbästa Bil 2019

Privat 
1) Kia e-Niro (el)
2) Renault Zoe (el) 
3) Hyundai KONA electric (el) 
3) Nissan Leaf (el) 

Företag
1) Tesla Model 3 (el) 
2) Kia e-Niro (el) 
3) Skoda Octavia G-TEC (fordonsgas) 

Juryns motivering till vinnarna

Kia e-Niro har så lång räckvidd och så snabb laddning att nästan ingen kan avvisa eldrift längre, så rimlig prislapp att den snabbt blir lönsam jämfört med motsvarande förbränningsmotorversioner, så goda garantier att även den oroligaste bör bli lugnad, så goda prestanda att ingen kan behöva mer och så goda utrymmen att den räcker och blir över även för den aktiva familjen. Därför är Kia e-Niro Miljöbästa Bil 2019 för privatpersoner.

Tesla Model 3 är mer än marknadens just nu bästa elbil. Den är också en signal att man vill vara en del av transportsektorns omställning, att man med sin egen bil vill vara beredd när fordon blir självkörande och delade, och att man är beredd att hjälpa omvärlden på traven i sin omställning. Därtill är den underbar att köra, energieffektiv, har ett välutbyggd laddinfrastrukturnät samt en räckvidd som gör att långresor inte är något problem. Den finns också med fyrhjulsdrift och fungerar även som dragbil. Därför är Tesla Model3 Miljöbästa Bil 2019 för företag och förmånsbilister.

Hederspris för livscykelanalys

Till Audi för en föredömlig och offentligt tillgänglig livscykelanalys av Audi A3 g-tron, samt för arbetet att minimera klimatpåverkan vid tillverkningen av Audi e-tron

Till Renault för föredömlig livscykelanalys av Renault Zoe, samt för pionjärinsatsen att lyfta livscykelanalys av elbilar offentligt

Juryns sammansättning

Alrik Söderlind, chefredaktör, Auto Motor & Sport
Anders Kullgren, trafikforskningschef, Folksam
Anna Pettersson, tidigare stationschef, numera systemförvaltare, Opus Bilprovning
Anne Sörensson, projektledare Grön Trafik, Östersunds kommun
Eva Sunnerstedt, enhetschef, Miljöbilar i Stockholm, Stockholms stad
Mattias Goldmann, vd, Fores med 2030-sekretariatet

 Mer om tävlingen och underlaget finns hos Gröna bilister (extern länk)

Senast uppdaterad 2019-10-01