Hoppa till innehåll

Kan bilen tanka HVO100 eller annat förnybart bränsle?

Många av dagens bilar kan tanka förnybart. En ny webbtjänst visar vad som gäller för din bil.

Att tanka förnybara drivmedel istället för fossila sin sin bil är ett enkelt sätt att dra ner sina koldioxidutsläpp. Många hör av sig till miljöfordon.se och vill veta om deras bil kan tanka HVO100. Nu har Stockholms stad en ny tjänst där det går att slå in sitt registreringsnummer och få svar på om bilen kan tanka HVO100 eller något annat förnybart drivmedel.

Så här ser du vilka bilar som kan tanka förnybart:

Kolla mot registreringsnumret

bytbränsle.se (extern länk) skriver du in bilens registreringsnummer och får svar på om bilen kan köras förnybart och på vilka drivmedel. Tjänsten fungerar för svenskregistrerade personbilar samt lätta transportfordon upp till 3,5 ton.

Kolla upp nya bilmodeller

Under sök bil på här på miljöfordon.se går det att söka fram bilmodeller som har tillverkarens godkännande för att tanka HVO100. Men eftersom miljöfordon.se enbart listar nya miljöbilar finns det vissa begränsningar. Här hittar du:

  • Bilmodeller upp till fem år gamla.
  • Bilar som klarar sig undan den förhöjda fordonsskatten (malus). Det innebär att bilmodeller med höga C02-utsläpp inte kommer med även om de är godkända av tillverkaren för tankning med HVO100.

I sökfunktionen på miljöfordon.se hittar du även gasbilar och etanolbilar (etanolpersonbilar finns bara under utgångna modeller).

 

Senast uppdaterad 2021-04-23