Hoppa till innehåll

Bättre ekonomi för etanol

Från årsskiftet har skatten på E85 avskaffats. Samtidigt har skatten på bensin höjts.

Det har nu blivit ekonomiskt jämförbart att köra på E85 och bensin. I bränslekalkylatorn på miljöfordon.se kan du se hur skillnaden i kostnad för att köra på de två bränslena har jämnats ut.

Volkswagen Golf uppges till exempel dra 7,1 liter E85 eller 5,2 liter bensin på 10 mil. Priset blir detsamma. Men koldioxidutsläppen är nästan dubbelt så stora om man väljer att köra på bensin istället för E85.

Se bränslekalkyl 

Färre etanolbilar

Under 2017 minskade antalet etanolbilar i Sverige enligt Trafikanalys statistik över fordon i landets alla län och kommuner. (Antalet bensinbilar minskade också medan elhybrider och dieselbilar, men framförallt laddhybrider och elbilar ökade i antal.)

Utbudet av nya etanolbilar på marknaden har också minskat. Bland personbilarna av 2018 års modell finns bara Volkswagen Golf i tre varianter som går på etanol. En sökning på etanolbilar som omfattar bilar från 2013 och framåt visar däremot hela 245 modeller. (För att söka även på äldre modeller i fordonssökningen på miljöfordon.se gå in under Avancerat och Modellstatus och klicka i Alla).

Etanolbilar från 2013 och framåt

Bättre andrahandsvärde

Den som redan har en etanolbil kan förutom att glädja sig åt att priset på etanol blivit mer konkurrenskraftigt även glädja sig åt att etanolbilarnas andrahandsvärde är starkt. Enligt en undersökning från Autovista som kom i höstas är det betydligt bättre än för till exempel dieselbilar.

Senast uppdaterad 2018-03-05