Hoppa till innehåll

Välj rätt lastcykel

Det finns många olika typer av lastcyklar och de skiljer sig åt när det gäller köregenskaper, lastkapacitet och prisklass. Att välja typ av lastcykel handlar om vilka köregenskaper man föredrar.

Det största valet står mellan två eller flera hjul. Två hjul ger i regel högre fart och mer igenkännbara köregenskaper. Men fler hjul ger i regel större lastförmåga och minskad risk för omkullkörningar på grund av dåligt underlag.

Nu finns det även cyklar med fler än två hjul som kan luta i kurvorna. Dessa cyklar kombinerar tvåhjulingens och flerhjulingens egenskaper.

Det andra valet när det gäller köregenskaper handlar om körställning. Framåtlutad, upprätt eller tillbakalutad? Vilken typ av cyklist är du?

Utöver köregenskaper och lastförmåga är bredd och vikt egenskaper som kan vara viktiga att hålla koll på. Om cykeln ska rulla på smala cykelbanor eller landsvägar med mycket trafik och smal vägren kan det vara bra att välja cykel som inte är alltför bred. Vid kuperad terräng kommer en lättare cykel vara särskilt uppskattad.

Provkör först

Provkörning är det enda sättet att skaffa sig en god uppfattning om köregenskaperna. Passa på att prova cyklar när det arrangeras lastcykelmässa eller lastcykelträffar. I Facebookgruppen "Cykla med lastcykel" kan du få reda på när nästa träff är.

Läs mer om olika typer av lastcyklar

Tillgängliga modeller på svenska marknaden

Senast uppdaterad 2017-09-01