Hoppa till innehåll

Älskade elbilar – många att välja på

– Våra förare älskar sina eldrivna transportbilar och de vägrar byta till andra bilar. Hälften av vår bilpark på 125 fordon är redan elektrifierad, berättar Johan Ekelöf på Familjebostäder i Stockholm.

Elisabeth Karlsson, Berendsen Textilservice, instämmer:

– Eldrivet betyder tyst och lugnt i trafiken och det har fått väldigt positivt bemötande både hos våra förare och kunderna. Därför har vi beställt ytterligare 16 nya eltransportbilar till 2021.

Det var några av erfarenheterna från företag som valt eldrivna transportfordon som förmedlades på ett webbinarium som anordnades gemensamt av Stockholms stad och Klimatpakten i Stockholm.

Ta del av webbinariet om eldrivna transportfordon (extern länk).

 Byt till laddbart

– Redan idag finns 900 eldrivna lätta transportfordon i Stockholm , berättar Johan Seuffert, Fleet Manager i Stockholms stad.

– Idag finns väldigt många typer av elfordon att välja på – de täcker i princip alla tänkbara behov – från mindre servicefordon och lätta paketbilar till skåpbilar som lastar ett ton och även kan dra släp.

­– Det viktiga är att välja rätt bil i rätt storlek för det jobb som ska utföras. Fundera igenom vilka rutter/sträckor som bilarna ska köra och vilken lastvikt som krävs.

– Låna och testa sedan bilen och testa på plats att allt funkar. När det gäller ekonomin – se till totalkostnad och inte bara inköpspris, säger Johan Seuffert.

 Här finns de eldrivna transportbilarna

Ladda för framtiden

Innan företaget går över till el är det också viktigt att undersöka hur laddningen ska lösas, hemma hos föraren eller på företaget och längs vägen.

– Många elfordon har idag så lång räckvidd att de bara behöver ladda över natt. Undersökningar visar att det till 98 procent är på företaget bilarna laddas, säger Eva Sunnerstedt på Miljöbilar i Stockholm.

Här hittar du laddplatser

Senast uppdaterad 2020-12-01